20181017_090020
laura mares

AMA DABLAM (Nepal)

Ama Dablam nu este cel mai înalt munte din lume, dar cu siguranță este unul dintre cei mai frumoși, mulți considerându-l chiar ”cel mai frumos munte din lume”.

Situat în estul Nepalului, este vizibil pentru câteva zile tuturor trekkerilor în drumul lor spre Tabăra de Bază a muntelui Everest.

Cea mai populară rută pentru ascensiuni este creasta sud-vestică, fiind urcată pentru prima dată în 13 martie 1961 de către echipa Mike Gill (Noua Zeelandă), Barry Bishop (Statele Unite ale Americii), Mike Ward (Marea Britanie) și Wally Romanes (Noua Zeelandă).

Traseu
În echipă cu Justin Ionescu, am abordat ruta clasică, creasta sud-vestică, cotație alpină DIV 4 M3+.

2018

August

18

Zile

6812

Altitudine

DENT DU GÉANT (Franța)

2018

August

2

Zile

4013

Altitudine

Vezi tot albumul foto Dent du Géant

Dent du Géant este un patrumiar situat în partea nordică a masivului Mont Blanc, la granița Franța-Italia, dar aflat în întregime pe teritoriu francez.

Dent du Geant se ridică spre cer ca un dinte uriaș, fiind o imagine simbolică din masivul Mont Blanc. Prezintă două vârfuri, aflate la aproximativ 30 metri distanță, Pointe Sella (4.009m) și Pointe Graham (4.013m).

Mult timp încercările de a urca acest ”dinte” au eșuat. Prima ascensiune reușită a vârfului nordic, cel mai înalt, a fost realizată pe 20 august 1882 de către William Woodman Graham împreună cu ghizii francezi Alphonse Payot și Auguste Cupelin.

Traseu
Am abordat ruta clasică, pe fața sud-vestică.