IMG-20190317-WA0007
IMG-20190326-WA0041

GROSSGLOCKNER  (Austria)

Grossglockner este cel mai înalt masiv din Austria și din Alpii Estici, și este situat în inima Parcului Național Hohe Tauern.

Prima ascensiune a crestei Stüdlgrat a fost realizată pe 10 septembrie 1864, de către Josef Kehrer și Peter Groder, ajutați la coborâre de Thomas și Michael Groder.

Numele crestei a fost dat în onoarea lui Johann Stüdl, un om de afaceri praghez, investitor în Kals și promotor al ghizilor montani din această zonă și unul din fondatorii Clubului Alpin German.

Traseu
Am urcat creasta sud-vestică, cunoscută și ca ruta Stüdlgrat, o ”clasică” UIAA III-IV AD (assez difficile).

2018

Iulie

2

Zile

3798

Altitudine

ACONCAGUA (Argentina)

2018

Ianuarie

22

Zile

6962

Altitudine

Vezi tot albumul foto Aconcagua

Cerro Aconcagua este situat în Argentina și este cel mai înalt munte din afara Asiei. Face parte și din circuitul Seven Summits.

Prima ascensiune pe ruta clasică, nordică, a fost realizată în 1897 de către o expediție europeană condusă de britanicul Edward FitzGerald.

Abordul pe ruta nordică este considerat cea mai înaltă ascensiune non-tehnică din lume, deoarece nu necesită folosirea corzilor și a pioletului. Dificultatea constă în însăși altitudinea muntelui, de aproape 7.000m, care necesită o aclimatizare temeinică.

Fața nord-estică a fost urcată în premieră pe 9 martie 1934 de către o echipă poloneză, din care au făcut parte K. Narkiewicz-Jodko, S. Daszynski, W. Ostrowski și S. Osiecki. În onoarea lor, această rută se numește Ghețarul Polonez.

Traseu
Am plecat din Penitentes pe Vacas Valley până în Plaza Argentina, apoi la Ghețarul polonez, în echipă cu Daciana Leonte, Nicoleta Tiron și Justin Ionescu. Vremea proastă și lipsa timpului ne-au făcut să abandonăm frumoasa noastră tentativă, de a fi primele românce care urcă Ghețarul Polonez. Ne-am mutat pe ruta clasică și, din ultima tabără înainte de vârf, Colera, trei dintre noi am urcat pe Cerro Aconcagua.