DENT DU GÉANT (Franța) – Urcuș vertical

4.013m
august 2018
2 zile

Despre DENT DU GÉANT

 

Dent du Géant este un patrumiar situat în partea nordică a masivului Mont Blanc, la granița Franța-Italia, dar aflat în întregime pe teritoriu francez.

Prima dată am văzut acest „dinte” în decembrie 2017, când am stat 10 zile pe ghețar, încercând să urcăm Mont Blanc iarna. Dent du Géant se ridică spre cer ca un dinte uriaș, fiind o imagine simbolică din masivul Mont Blanc. Prezintă două vârfuri, aflate la aproximativ 30 metri distanță, Pointe Sella (4.009m) și Pointe Graham (4.013m).

Mult timp încercările de a urca această proeminență au eșuat. Prima ascensiune reușită a vârfului nordic, cel mai înalt, a fost realizată pe 20 august 1882 de către William Woodman Graham împreună cu ghizii francezi Alphonse Payot și Auguste Cupelin.

Traseu

Am abordat ruta clasică, pe fața sud-vestică.

Am plecat dimineața devreme de la Refugiul Torino, în echipă de doi, Justin Ionescu și cu mine. După două ore și jumătate de mers pe ghețar, am ajuns la baza stâncilor, ne-am lăsat colțarii acolo și am început partea spectaculoasă a acestei ascensiuni. 6 lungimi de coardă foarte expuse, un urcuș majoritar vertical. Fiind amenajat cu pitoane și pe alocuri cu corzi, este cotat gradul III-IV UIAA (la liber grad V AD). În 3 ore eram pe vârf la Madonă!

La Madona de pe vârf, savurând priveliștea incredibilă.

Răsăritul deasupra Mont Blanc-ului arată incredibil. Iar cățăratul a fost absolut spectaculos, ca și priveliștea din jur. Vârful este foarte foarte mic, greu încap 3 oameni pe el. Roată de jur-împrejur se văd Mont Blanc, Mont Maudit, Mont Blanc du Tacul, Grand Jorasses, Mer de Glace.

Pe vârf ne-am întâlnit cu o echipă de 3 persoane, care ne-au oferit ajutor la coborâre cu coarda lor de 60m lungime; din 3 rapeluri am fost jos la baza stâncilor și în alte două ore beam o weissbier la Refugiul Torino!

GROSSGLOCKNER (Austria) - Un scurt și plăcut antrenament la stâncă
ACONCAGUA (Argentina) – Îngropați de ninsoare pe Ghețarul Polonez
No Comments

Post A Comment