GROSSGLOCKNER (Austria) – Un scurt și plăcut antrenament la stâncă

3.798m
iulie 2018
2 zile

Despre GROSSGLOCKNER

Grossglockner este cel mai înalt masiv din Austria și din Alpii Estici, și este situat în inima Parcului Național Hohe Tauern.

Prima ascensiune a crestei Stüdlgrat a fost realizată pe 10 septembrie 1864, de către Josef Kehrer și Peter Groder, ajutați la coborâre de Thomas și Michael Groder.

Numele crestei a fost dat în onoarea lui Johann Stüdl, un om de afaceri praghez, investitor în Kals și promotor al ghizilor montani din această zonă și unul din fondatorii Clubului Alpin German.

O ascensiune fulger

Urmăream de ceva vreme muntele acesta dar nu reușeam să găsesc timp și vreme favorabilă pentru urcat.

A fost unul dintre cele 2 trasee pe care le aveam în plan pentru cele 7 zile de antrenament din vara anului 2018, iar prognoza meteo bună din weekend-ul respectiv a fost declanșatorul acestei ascensiuni fulger.

Totul s-a petrecut extrem de rapid: într-o zi de vineri după cabinet zburam spre Timișoara și luni coborâsem deja de pe vârf!

Am urcat creasta sud-vestică, cunoscută și ca ruta Stüdlgrat, o „clasică” UIAA III-IV AD (assez difficile).

Am plecat în prima zi de la Lücknerhaus (1.918m) spre Stüdlhütte (situată la 2.801m), și a doua zi la 5AM am pornit spre ghețar într-un ritm destul de alert, apoi pe creastă, până la crucea de pe vârf. Întreaga urcare a durat aproximativ 6 ore.

La tradiționala cruce de pe vârf, alături de Justin Ionescu. Pe toți munții din Alpi pe care am urcat, pe vârf există simboluri religioase creștine.

Coborârea am făcut-o pe ruta clasică, până la cabana Erzherzog Johann Hütte (3.454m) și înapoi spre Stüdlhütte.

Dacă nu vrea vremea, nu urci…

În februarie 2019 am revenit, în echipă cu Nicoleta Tiron și Justin Ionescu, pentru o ascensiune de iarnă, care nu a reușit. Era foarte multă zăpadă, am urcat cu greu (în lipsa schiurilor) doar până la refugiul de iarnă de lângă Stüdlhütte, dar spre vârf nici nu am îndrăznit să plecăm, datorită riscului mare de avalanșă.

Îmi este foarte drag și aproape acest munte și sper să revin, atât vara cât și iarna.

MONT BLANC (Franța) – Un munte care te cheamă mereu să te întorci
DENT DU GÉANT (Franța) – Urcuș vertical
No Comments

Post A Comment